بیماری دیابت چگونه شروع میشود؟
زمانی که بدن یک شخص نتواند به اندازهی کافی انسولین تولید کند یا انسولین تولید شده را درست استفاده کند، آن شخص به دیابت مبتلا خواهد شد.
.
انواع دیابت
به طور کلی دو نوع دیابت وجود دارد:
- دیابت نوع یک
- دیابت نوع دو
در دیابت نوع یک که به آن دیابت وابسته به انسولین نیز گفته میشود و شیوع کمتری دارد، این نوع ارثی نیست .
افراد در هر سنی ممکن است که به دیابت نوع یک مبتلا شوند، اگرچه این نوع دیابت در کودکان و جوانان شایعتر است.
دیابت نوع دو که از آن به عنوان دیابت غیر وابسته به انسولین نیز یاد میشود، شایعترین نوع دیابت در جهان است که معمولاً به دلیل مقاومت سلولهای بدن نسبت به انسولین رخ میدهد.
دیابت نوع دو در بزرگسالان بیشتر دیده میشود و ارثی-ژنتیکی است ولی به دلیل اضافه وزن، کاهش تحرک و تغذیه نامناسب شیوع آن در جوانان و نوجوانان هم رو به افزایش است.
گاهی ممکن است دیابت در گروه خاصی مانند زنان رخ دهد که به آن دیابت بارداری گفته میشود. در دیابت بارداری، فرد باردار برای اولین بار با افزایش قند خون روبرو میشود. هرچند علائم و نشانههای دیابت بارداری معمولاً پس از زایمان از بین میرود، اما این زنان در آینده مستعد ابتلا به دیابت نوع دو خواهند بود.
چگونه تشخیص دهیم دیابت داریم
- نوشیدن زیاد مایعات و تشنگی بیش از حد
- پرخوری
- تکرّر ادرار
- خستگی زیاد از حد
- مشکلات بینایی
- کاهش وزن
- عدم بهبود زخم و عفونتهای عودکننده
- بی حسی دست و پا
چه غذاهایی باعث بالا رفتن قند خون و دیابت میشوند
نشاستهها: غلات پاک شده مثل برنج سفید، آرد سفید و نان سفید، سیب زمینی سرخ شده
میوهها: کمپوتها یا دیگر میوههای کنسرو شده همراه شکر، انواع پاستیل، میوههای خشکشده، مربا و ژله، انواع آبمیوهها-میوه هایی از جمله خربزه-هندوانه-خرما
پروتئینها: گوشت سرخ شده، قسمتهای چرب گوشت مثل دنده و قلوهگاه، سوسیس، کالباس و بیکن، پنیر پرچرب.
چربی و شیرینیجات: هر ماده غذایی که حاوی چربی ترانس باشد (لازم است برچسب روی مواد غذایی را از این نظر بررسی کنیم) حجم زیادی از چربی اشباع شده است که اساسا از محصولات حیوانی گرفته میشوند. اگر همراه با دیابت، مبتلا به مشکل قلبی هم هستیم، لازم است در این رابطه با پزشکمان مشورت
درمان دیابت
افرادی که مبتلا به دیابت شده اند در وهله اول باید به پزشک مراجعه کنند با توجه به میزان قند خون دارو برای بیمار تجویز شود .اولین اقدام برای درمان خانگی دیابت رعایت رژیم غذایی،ورزش و اصلاح سبک زندگی است.افراد دیابتی باید فیبر بیشتر ،کربوهیدرات کمتر و غذاهای با شاخص های گیبسمی پایین بخورند .داروهای گیاهی مانند چای بابونه ،چای دارچین و چای سبز میتواند به درمان خانگی این بیماری کمک کند البته این دمنوش ها حتما حتما باید زیر نظر پزشک مقدارشان تنظیم شود زیرا مقدار زیاد این داروهای گیاهی آسیب جدی به کبد وارد میکند .
تیپ اول این بیماری با انسولین و همچنین تغیراتی در رژیم غذایی و ورزش کنترل میشود. نوع دوم ان ممکن است با داروهای غیر انسولینی ،کاهش وزن یا تغیراتی در رژیم غذایی کنترل شود.